دریانیوز// کودک آزاری از جرایمی است که قلب هر انسانی را می آزارد!متاسفانه گاه بی توجهی جوامع، منجر به جنایاتی علیه کودکان معصوم و بی پناه می شود، که عمق وجود شنوندگان را آتش می زند، البته عوامل متعددی دست به دست هم داده اند تا ما روز به روز شاهد افزایش کودک آزاری در ایران و جهان باشیم. کودک آزاری” به عنوان یک پدیده اجتماعی- فرهنگی که نشان دهنده بحران در یک جامعه است، امروزه روند رو به رشدی را در جامعه ما طی می کند.
در واقع، سن کودکی، از مهمترین و اساسی ترین سنین فرد، در طول عمرش بوده و هر گونه آسیب روحی و جسمی در این دوران، می تواند در ادامه زندگی فرد، اثر داشته باشد. به همین دلیل، قوانین و کنوانسیون های زیادی در دنیا، به کودکان اختصاص داده شده است تا از حقوق آن ها دفاع کنند.خشونت ممکن است از بیرون خانواده و یا درون خانواده صورت گیرد. همچنین خشونت در درون خانواده ممکن است از سوی والدین، خواهر و برادر بزرگتر، بستگان، یا پرستار کودک اعمال شود .
کودک آزاری ممکن است گاهی منجر به قتل کودکان شود که طیف کمی را شامل می شود و یا ممکن است بهصورت حاد و بحرانی همانند آزار جسمی که گروه بیشتری از کودکان درگیر آن هستند، دیده شود.خشونت می تواند، به صورت مستقیم (مانند کتک زدن) و یا غیر مستقیم (بی توجهی و سهل انگاری) اعمال شود. بیتوجهی کودکان بیشترین آزار و اذیت برای کودکان است.
هر از چندگاهی ویدیوهای دلخراشی از آزارکودکان توسط خانواده یا اطرافیانشان در فضای مجازی منتشر میشود که حتی دیدنشان هم دل میخواهد اما این ویدیوها به سرعت دست به دست میچرخند و منتشر میشوند و موجب خشم کاربران فضای مجازی میشوند؛از جهل و نادانی و تلاش برای کسب شهرت و فالوور در فضای مجازی گرفته تا بعضی وقتها که ادعا میکنند با تهدید و باج گیری مجبور به این کار شده اند اما هرچه هست همیشه پای کودکی در میان است که با وجود فراموش شدن موضوع توسط اهالی فضای مجازی، همیشه زخم این آسیبها را بر روح خواهد داشت. رفتارهایی که باعث کودک آزاری می شود.
بزرگترین عامل کودک آزاریهای جسمی، عدم مهارت و ناتوانی والدین در برابر کنترل رفتار کودکانه کودک است. برخی از والدین، نزدیکترین راه برای اصلاح رفتارهای کودک خود را تنبیه بدنی می بینند، که با تکرار از سوی والدین، کودک کم کم بدان عادت می کند، در این شرایط برخی والدین ناشیانه به سخت تر کردن تنبیه بدنی و روانی خود رو می آورند و تا آن جا پیش می روند، که از در لجبازی با کودک معصوم و خام، صدمات جبران ناپذیری به کودک وارد می آورند عمده کودکانی که قربانی کودک آزاری می شوند، تحت فشارهای مالی هستند.
فقر سبب می شود تا کودکان از دسترسی به نیازهای اساسی خود؛ مانند آموزش، بهداشت، تغذیه، و… محروم شوند یا والدین به دلیل فشارهای مالی با رفتارهایی؛ چون پرخاشگری، خشونت، بی توجهی و… کودکان را مورد آزار قرار دهند. فشار مالی سبب می شود تا والدین سعی کنند محدودیتهای بیشتری برای فرزندان خود قرار دهند.کودک آزاری گستره مختلفی از رفتارها را شامل میشود. هرچند که همه رفتارها در نهایت به آزار جسمی و روحی کودک منتهی میشود، اما میتوان این رفتارها را دسته بندی کرد.رایجترین رفتاری که به عنوان کودک آزاری میشناسیم، آزار فیزیکی و مورد ضرب و شتم قرار دادن کودک است که هرچند که آسیب عمدتا به جسم وارد میشود اما کودکی که در معرض کتک یا مجروح شدن قرار بگیرد قطعا از نظر روانی هم آسیب خواهد دید.
دسته بعدی کودک آزاری، آزارهای عاطفی یا روانی است. در اینجا دیگر ضرب و شتم فیزیکی مطرح نیست و تنبیهات و تحقیر کلامی به کار برده میشود. دامنه این کودک آزاری وسیع است؛ تبعیض گذاشتن بین فرزندان دختر و پسر نوعی از این آزارهاست. آزارهای عاطفی گاهی حتی ندانسته توسط خانواده یا مدرسه به عنوان یک روش تربیتی به کار گرفته میشود.مانند مقایسه کردن بچهها با یکدیگر و ایجاد رقابت؛ در حالی که باید به جای این رقابت، مشارکت وجود داشته باشد.
اما مسئله اینجاست که خود همین قانون هم مشکلاتی دارد؛ مثلا اگر پدری فرزندش را به قتل برساندحداکثر ده سال زندان، مجازات اوست و این در حالی است که اگر مادری فرزندش را به قتل برساند، جرمش قصاص خواهد بود؛ یعنی در تعیین مجازات کودک آزاری بین مادر و پدر تفاوت وجود دارد و حتی در مواردی پدر از مجازات مصون است. گاهی حتی انجمنهای حمایت از کودکان، بچهای را به اورژانس اجتماعی معرفی میکنند که مورد آزار پدر واقع شده و اورژانس در نهایت مجبور میشود کودک را دوباره تحویل همان پدر بدهد.برخی از مشکلات فرهنگی، منجر به کودک آزاری می شوند، که از جمله آنها می توان به سنت های غلط فرهنگی در برخی
قومیت ها اشاره کرد.
برخی از سنتها نیز ناشی از رسوم غلط امروزی است؛هرچند موضوعاتی همچون خشونت، تجاوزکودکآزاری خبری، خاص کشور ایران نیست، اما تدابیری برای جلوگیری یا مداخله در بحران در چنین مواقعی پیشبینی شده که خط تلفنی ۱۲۳ یا همان اورژانس اجتماعی از جمله اقدامات صورت گرفته برای ورود و کمک متخصصان، مشاوران و مددکاران با افراد آسیبدیده و در معرض آسیب است.
باورهای غلط و واقعیتهایی درباره کودک آزاری و بی توجهی
باور غلط: رفتار فقط در صورتی که خشونت آمیز باشد آزار محسوب می شود.
واقعیت : بدرفتاری جسمی فقط یکی از انواع کودک آزاری است. بی توجهی به کودک، سوء استفاده عاطفی نیز می تواند به همان میزان به کودک آسیب برساند. از آنجا که علائم این آزارها همیشه واضح نیستند، دیگران کمتر در این مسائل مداخله می کنند.
باور غلط : فقط افراد بد از فرزندان خود سوء استفاده می کنند.
واقعیت:همه والدین یا پرستاران عمداً به کودکان آسیب نمی رسانند. بسیاری از آنها خود قربانی سوء استفاده شدهاند و راه دیگری برای انجام وظایف والدی خود بلد نیستند. این افراد ممکن است با مشکلات بهداشت روانی یا مشکلات سوء مصرف مواد مخدر نیز دست و پنجه نرم کنند.کودکان زیباترین شکوفه های هستی اند، که خداوند آنان را به انسانها مرحمت می کند، اما متاسفانه امروزه یکی از بزرگترین معضلات جوامع انسانی ناسپاسی در برابر این نعمت بی منت الهی است.
کلام آخر تبعیض قائل نشویم بین فرزندان دختر و پسر؛ به کودکان توجه داشته باشیم تا احساس بی ارزش بودن به آنها دست ندهد.کودک هرگز نمی داند چه چیزی قرار است والدین را خشمگین کند. هیچ مرز و قانون مشخصی وجود ندارد. کودک دائماً در لبه پرتگاه است. هرگز مطمئن نیست که چه رفتاری باعث حمله فیزیکی می شود. کودکان را دوست داشته باشیم.
ثبت دیدگاه