دریانیوز // چندسال قبل بود که برای تهیه گزارش در دو سفر جداگانه به غرب و شرق هرمزگان رفتیم و فروچاله هایی را دیدیم که روزبه روز بر تعداد وعمق شان افزوده می شود و تاکنون هیچ اقدام پیشگیرانه اثرگذاری در سطح استان یا کشور در این بخش صورت نگرفته است و بیم آن می رود این فروچاله ها نه تنها مناطق روستایی را در بربگیرد که حتی برای شهرهای استان نیز دهان بازکند و برخی مناطق را در دل خود فروببرد. خشکسالی دو دهه اخیر در هرمزگان باعث شد که سفره های زیرزمینی هم خشک شوند و تعداد دشت های بحرانی در هرمزگان بیشترشده و فروچاله ها در مناطق مختلف استان افزایش یابد. نه تنها در میناب در شرق هرمزگان و یا مناطقی در غرب استان فروچاله ها را می توان دید، حتی در روستاهای اطراف بندرعباس مانند ایسین، سرخون و… فرچاله ها و چاه های عمیق خشک شده را می توان دید که بسیار هم خطرناک بوده و احتمال سقوط در آنها وجود دارد.

علی رغم چنین شرایط کم آبی که منجر به افزایش مناطق بیابانی و فروچاله ها در استان خشک هرمزگان شده است، اما نوع استفاده از آب در کشاورزی و شرب در این خشکسالی ها در استان چندان تغییری نیافته است و کشاورزی غرقابی را همچنان در استان داریم. از طرفی کشت مازاد بر نیازبازار که باعث استفاده زیاد آب ،کود و بذر وسم و…می شود ودر فصل برداشت، بدلیل نبود بازار مناسب و ارزان شدن محصول، بر روی زمین رها می شوند و فقط هدر رفت آب زیاد را هرساله داریم و با توجه به اینکه بیش از ۹۰درصد آب در بخش کشاورزی استفاده می شود، استفاده بهینه از این آب بسیار ضروری است تا از هدررفت آب،خشک شدن سفره های زیرزمینی و تشکیل فروچاله ها جلوگیری شود. این فروچاله ها که در مناطق روستایی بیشتر به چشم می خورند، حتی ممکن است علاوه بر تخریب اراضی کشاورزی، منجر به تخریب املاک هم شوند و آنها را در خود ببلعند. این شرایط بسیار خطرناک است وبایستی اقدامات پیشگیرانه بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا از آسیب های فروچاله ها در امان بمانیم.
متاسفانه روزبه روز تیغ تیز فروچاله ها بیشتر از گذشته در دشت های استان فرود آمده و هر آن خراشی عمیق تر بر پیکر آن به یادگار می گذارد و فروچاله ها در حال افزایش و عمیق شدن هستند.علی رغم هشدار بی حدوحصر برداشت از منابع آبی محدود استان در بیش از دو دهه اخیر، اما کمترین توجهی به این حوزه نشد و هم اکنون زخم فروچاله ها مانند غده سرطانی به شدت بر دشت های استان می تازد و عمیق تر می شود و روزبه روز خطر مرگ، این دشت ها را تهدید می کند و نمی توان در آنها کشت و زرع داشت و یا خانه ساخت وزندگی کرد. زنگ خطر برای نجات جان دشت ها سالهاست به صدا درآمده، اما گویا متولیان مربوطه این صدا را نمی شنوند.
افزایش فروچاله ها در مناطق روستایی که اثرات زیست محیطی هم دارد، باعث افزایش مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها و ازدیاد حاشیه نشینی شده که آسیب های اجتماعی زیادی دارد و روستاییان هم از تولیدکنندگی به مصرف کننده تبدیل می شوند. خطر سقوط در فروچاله ها و چاه ها یکی از شهروندان بندرعباسی می گوید گاهی که روزهای تعطیل، ساعاتی برای تفریح به روستاهای اطراف بندرعباس مانند ایسین ،سرخون و…. می رویم ، فروچاله های بزرگ را در زمین های کشاورزی می بینیم و یا چاه های عمیق خشک رها شده در این دشت ها و یا اراضی کشاورزی دیده می شود که افراد غریبه و ناآشنا ممکن است در آنها سقوط کنند و کسی هم متوجه نشود که انتظار می رود شوراها و دهیاران علائم هشدار دهنده بگذارند یا چاه ها را پرکنند و یا به نحوی آنها را مسدود کنند تا اتفاقی ناگوار رخ ندهد.






ثبت دیدگاه