حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

پنج شنبه, ۱۶ مرداد , ۱۴۰۴ Thursday, 7 August , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 5346 تعداد نوشته های امروز : 8 تعداد اعضا : 13 تعداد دیدگاهها : 161×
  • تقویم شمسی

    مرداد ۱۴۰۴
    ش ی د س چ پ ج
        فروردین »
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031  
  • خبرنگاری؛ عشق، استقامت و ایستادن پای حقیقت
    ۱۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۹:۴۴
    شناسه : 31306
    بازدید 120
    0
    دریانیوز// در روزهایی که سرعت خبرها گاهی از دقت آن‌ها پیشی می‌گیرد و حقیقت زیر گردوغبار شایعات گم می‌شود، هستند کسانی که هنوز با دل و جان پای قلم ایستاده‌اند؛ نه برای شهرت، بلکه برای روشنی‌بخشی به جامعه.
    ارسال توسط : نویسنده : زینب شکوه منبع : روزنامه دریا
    پ
    پ

    دریانیوز// در روزهایی که سرعت خبرها گاهی از دقت آن‌ها پیشی می‌گیرد و حقیقت زیر گردوغبار شایعات گم می‌شود، هستند کسانی که هنوز با دل و جان پای قلم ایستاده‌اند؛ نه برای شهرت، بلکه برای روشنی‌بخشی به جامعه.

    مصیب رجائی، از چهره‌های باسابقه رسانه‌ای هرمزگان، کسی که سال‌هاست در جبهه آگاهی‌رسانی و فعالیت فرهنگی حضور داشته و تجربه‌های تلخ و شیرین فراوانی در کارنامه خود دارد؛ از مقابله با فشار و سانسور گرفته تا روایت‌هایی که زندگی افراد را تغییر داده‌اند.

    رجائی، خبرنگار، مدیر رسانه‌ای و فعال فرهنگی برجسته استان هرمزگان است که با بیش از دو دهه سابقه فعالیت حرفه‌ای در حوزه رسانه و روابط عمومی، نقش مؤثری در ارتقاء کیفیت و توسعه رسانه‌های استانی و کشوری ایفا کرده است. او از سال ۱۳۸۴ پس از گذراندن دوره‌های آموزشی روزنامه‌نگاری در باشگاه خبرنگاران جوان وارد عرصه حرفه‌ای رسانه شد و در رسانه‌های معتبر ملی همچون خبرگزاری‌های مهر، فارس و تابناک و همچنین به‌عنوان خبرنگار و مدیر در خبرگزاری شبستان فعالیت داشته است.

    وی با مدرک کارشناسی علوم تربیتی و گذراندن دوره‌های تخصصی روزنامه‌نگاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تخصص خود را در زمینه تولید محتوا، مدیریت رسانه‌ای و آموزش روزنامه‌نگاری ارتقا داده است. وی همچنین سابقه سرپرستی روزنامه‌های کشوری «کار و کارگر»، «هدف و اقتصاد» و «عصر رسانه» و عضویت در هیئت بازرسان خانه مطبوعات هرمزگان را در کارنامه دارد.

    در حوزه روابط عمومی و فرهنگی نیز، مدیریت ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد هرمزگان، انجمن مطالعات برنامه درسی ایران شعبه هرمزگان، انجمن صنفی روزنامه‌نگاران هرمزگان و کانون فرهنگی هنری شهید موسی قریشی کولغانی شهرک توحید از دیگر سوابق ارزشمند وی می‌باشد که تأثیر بسزایی در ارتقاء فعالیت‌های فرهنگی و رسانه‌ای استان داشته است.

    او از آن‌دست خبرنگارانی‌ست که معتقد است «حقیقت ارزش هر هزینه‌ای را دارد» و با همین باور، در بزنگاه‌هایی مانند بحران‌های اجتماعی، جنگ رسانه‌ای، و پرونده‌های قضایی، سکوت نکرده و ایستاده است.در آستانه روز خبرنگار، با او درباره سختی‌ها، امیدها، ضرورت تشکیل قرارگاه رسانه‌ای در شرایط بحرانی و توصیه‌هایی به نسل تازه‌نفس این حرفه گفت‌وگو کرده‌ایم؛ گفت‌وگویی پر از تجربه، دغدغه، و عشق به رسالتی که نامش «خبرنگاری»‌ است.

    دریا : به عنوان اولین سوال، بفرمایید چیزی باعث شد مسیر خبرنگاری را انتخاب کنید؟ آیا اتفاق خاصی شما را به این حرفه کشاند؟

    دلیل انتخاب این مسیر، عشق به حقیقت‌جویی و تاثیرگذاری در جامعه است از دوران نوجوانی به این حرفه علاقه مند شدم. خبرنگاری به من این امکان را می‌دهد که صدای مردم باشم و داستان‌هایی را روایت کنم که شاید نادیده گرفته شوند. شاید وقتی شاهد بی‌عدالتی‌ای بودم و دیدم که یک گزارش خوب می‌تواند توجه‌ها را جلب کند و تغییر ایجاد کند. این حس مسئولیت و قدرت قلم بود که مرا به این مسیر کشاند.

    دریا : خاطره‌ای که هیچ‌وقت فراموش نکنید؟

    یک خاطره تلخ اما تأثیرگذار: زمانی که در فضای مجازی توجهم به عکس نوشته ای افتاد که هشدار می داد که قرار است پاهای پسر نوجوان یتیمی بخاطر بیماری دیابت قطع شود به سراغ او در یکی از محلات حاشیه شهر رفتم و داستان زندگی او و خانواده اش را نوشتم و گزارشم باعث شد کمک‌های خوبی به این خانواده بشود و او بدون از دست دادن پاهایش بهبودیش را به دست آورد.

    همچنین ماجرای تخریب بازار ماهی فروشان جاسک و خطر بیکار شدن فعالان آن که با تهیه و انتشار گزارش از این اتفاق جلوگیری شد. این تجربه ها به من یادآوری کرد که یک گزارش می‌تواند زندگی‌ها را تغییر دهد، حتی اگر گاهی قلب خودت را بشکند.

    دریا : آیا پیش آمده بخواهید خبرنگاری را کنار بگذارید؟

    بله، لحظاتی بوده که فشارهای روانی، خستگی و یا تهدیدها مرا به فکر ترک این حرفه انداخته. اما چیزی که همیشه باعث ماندنم شده، باور به این است که اگر من صدای حقیقت را خاموش کنم، چه کسی آن را به گوش دیگران می‌رساند؟ حس وظیفه و تأثیرگذاری دوباره به من انگیزه داده است.

    دریا : مهم‌ترین مسئولیت یک خبرنگار در جامعه امروز چیست؟

    مهم‌ترین مسئولیت، حفظ صداقت و بی‌طرفی در روایت حقیقت است. در دنیایی پر از اطلاعات جعلی و جهت‌دار، خبرنگار باید مانند یک فانوس، مسیر درست را نشان دهد و به مخاطب کمک کند تا واقعیت را از شایعه تشخیص دهد.

    دریا : جایگاه خبرنگاری حرفه‌ای در دنیای رسانه‌های دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی را بیان کنید؟

    شبکه‌های اجتماعی هم تهدید هستند و هم فرصت. تهدید، چون سرعت و شتاب زدگی گاهی باعث انتشار اطلاعات نادرست می‌شود. اما فرصت، چون امکان می‌دهد مستقیم با مخاطب در ارتباط باشد و داستان‌ها را سریع‌تر و گسترده‌تر منتشر کند. تفاوت یک خبرنگار حرفه‌ای این است که با دقت، تحقیق و اخلاق، کیفیت را فدای سرعت نمی‌کند.

    دریا : چه چیزی به شما شهامت می‌دهد که قلم را رها نکنید؟

    باور به اینکه حقیقت ارزش هر هزینه‌ای را دارد. وقتی می‌دانم که گزارشم ممکن است یک بی‌عدالتی را افشا کند یا به کسی کمک کند، این حس وظیفه و تعهد درونی به من قدرت می‌دهد که ادامه دهم، حتی اگر واکنش‌ها تند باشند.

    دریا : آیا با سانسور یا فشار مواجه شده‌اید؟

    بله، سانسور و فشار بخشی از واقعیت این حرفه است. گاهی از طرف مقامات، گاهی از گروه‌های ذی‌نفع. من با حفظ اصول اخلاقی‌ام و تمرکز بر حقیقت برخورد کرده‌ام. گاهی لازم است با ظرافت و هوشمندی کار کنی، مثلاً با تغییر زاویه روایت یا استفاده از منابع ناشناس، بدون اینکه حقیقت را قربانی کنی.

    دریا : کدام حوزه خبری برای شما هیجان‌انگیزتر است؟

    حوزه اجتماعی برایم جذاب‌تر است. داستان‌های مردم، چالش‌های روزمره، و مسائل انسانی همیشه مرا به خودشان می‌کشند. این حوزه به من اجازه می‌دهد با قلب و روح جامعه ارتباط برقرار کنم و مشکلات واقعی مردم را نشان دهم.

    دریا : اگر قدرت این را داشتید که یک تغییر اساسی در حرفه خبرنگاری ایجاد کنید، چه تغییری بود؟

    یک تغییر اساسی، تقویت آموزش و حمایت از خبرنگاران در برابر فشارهای روانی و مالی است. بسیاری از خبرنگاران با درآمد پایین و استرس بالا کار می‌کنند. ایجاد یک سیستم حمایتی قوی می‌تواند کیفیت کار و استقلال آن‌ها را بالا ببرد.

    دریا : به عنوان یک خبرنگار باتجربه، نقش رسانه‌ها را در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه چگونه ارزیابی می‌کنید؟

    جنگ ۱۲ روزه، یک جنگ تمدنی بود که نه‌تنها در بعد نظامی، بلکه در حوزه فرهنگی و رسانه‌ای نیز اهمیت داشت. رسانه‌ها در این دوره حساس، وظیفه سنگینی در خنثی‌سازی شایعات و روشنگری داشتند.

    ما در خبرگزاری شبستان تلاش کردیم با تولید محتوای امیدآفرین و تبیینی، به‌ویژه در پوشش فعالیت‌های مساجد، روحیه مقاومت را تقویت کنیم. مساجد هرمزگان، به‌ویژه کانون‌های فرهنگی هنری، پایگاه‌هایی برای همدلی و انسجام ملی بودند و ما سعی کردیم این نقش را به‌خوبی بازتاب دهیم.

    دریا : شما به‌عنوان بازرس خانه مطبوعات هرمزگان، چه چالش‌هایی را برای خبرنگاران این استان در چنین شرایط بحرانی می‌بینید؟

    حرفه خبرنگاری در هرمزگان با چالش‌های متعددی روبه‌روست؛ از کمبود امکانات و حمایت مالی گرفته تا گاها عدم پاسخگویی مدیران به رسانه ها و حتی فشارهای حقوقی و قضایی.

    در جریان جنگ ۱۲ روزه، شایعات و هجمه‌های رسانه‌ای دشمنان، کار را برای خبرنگاران سخت‌تر کرد و ضرورت تشکیل قرارگاه رسانه ای در شرایط بحران می تواند به نقش آفرینی هرچه بهتر رسانه ها و جلوگیری از بروز و شیوع شایعات در جامعه کمک شایانی کند.

    من و همکارانم، از جمله در پرونده‌ای قضایی در سال ۱۳۹۸، با اتهامات نادرستی مواجه شدیم که خوشبختانه با تبرئه ما به پایان رسید. این تجربه نشان داد که حفظ استقلال و صداقت در رسانه، گاهی هزینه‌های سنگینی دارد، اما رسالت ما ایجاب می‌کند که برای حقیقت و مردم ادامه دهیم.

    دریا : در آستانه روز خبرنگار چه پیامی برای جامعه رسانه‌ای هرمزگان دارید؟

    روز خبرنگار، فرصتی برای یادآوری رسالت خبرنگاران است. به خبرنگار به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسئولان بودن، آگاهی‌بخشی و امیدآفرینی توصیه می‌کنم با وحدت و همدلی، در برابر مشکلات ایستادگی و برای احقاق حق استان مطالبه گری کنند و همچنین از مسئولان انتظار داریم حمایت بیشتری از خبرنگاران، به‌ویژه در زمینه بیمه، امنیت شغلی و مسکن داشته باشند و در برابر نقدهای منصفانه صعه صدر داشته باشند.

    دریا : در آخر، بفرمایید چه توصیه‌ای به نسل جوان دارید؟

    اولین توصیه‌ام این است، همیشه کنجکاو باشید و هیچ‌چیز را بدیهی ندانید. مدیریت استرس، شبکه سازی، اخلاق
    حرفه ای، انعطاف پذیری و عشق به کار رسانه از ضروریات حرفه خبرنگاری است. این شغل گاهی روح شما را خسته می‌کند،
    یاد بگیرید خودتان را آرام کنید. روابط قوی با منابع و همکاران بسازید، این‌ها در لحظات حساس به کارتان می‌آیند.

    هیچ‌وقت حقیقت را فدای شهرت یا فشار نکنید، در دنیای دیجیتال، باید سریع یاد بگیرید و خودتان را با فناوری‌های جدید وفق دهید و مهم‌تر از همه، عاشق این کار باشید. بدون عشق، نمی‌توانید در برابر سختی‌هایش دوام بیاورید.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.