دریانیوز// استان هرمزگان بهعنوان یکی از استانهای استراتژیک و پهناور جنوب کشور، سالهاست که با چالشها و محرومیتهای متعددی در حوزه زیرساختهای درمانی و خدمات اورژانس روبهروست؛ اما در میان تمام این کمبودها، وضعیت نابسامان آمبولانسها، به بحرانی تمامعیار تبدیل شده که جان بیماران و مصدومان را بیش از هر زمان دیگری تهدید میکند.
در سالهای اخیر، بارها گزارشهایی از مرگ بیماران در مسیرهای روستایی یا جادهای استان و حتی در مرکز استان به دلیل نبود آمبولانس، تأخیر در رسیدن تیمهای امدادی یا انتقال آسیبدیدگان با خودروهای شخصی منتشر شده است؛ گزارشهایی که هر یک فاجعهای انسانی در دل خود دارند.
متأسفانه در این سالها حتی برخی پایگاههای جادهای اورژانس در استان به دلیل نداشتن آمبولانس نتوانستند فعالیت لازم را داشته باشند.استان وسیع هرمزگان با جمعیتی بالغ بر دو میلیون نفر، موقعیت جغرافیایی خاص، مسیرهای پرتردد ترانزیتی، نقاط صعبالعبور و پراکندگی روستایی، بهطور متوسط به ۲۰۰ تا ۳۰۰ دستگاه آمبولانس جدید و فعال نیاز دارد تا بتواند به حداقلهای استانداردهای خدمات پیشبیمارستانی دست یابد.
این در حالی است که نه تنها این تعداد تأمین نشده، بلکه بخش قابل توجهی از ناوگان موجود نیز فرسوده و ناکارآمد است.حتی مرکز استان، یعنی شهر بندرعباس که باید قطب امداد و ارجاع پزشکی در جنوب کشور باشد، با کمبود جدی آمبولانس مواجه است. آمبولانسهایی که باید نماد سرعت و نجات جان باشند، گاه خود نیاز به تعمیرات اساسی دارند و با کوچکترین نقص فنی از چرخه خدمت خارج میشوند.
قصه پرغصه مرگ در جادهها
در شرایط کنونی، تعداد قابل توجهی از بیماران اورژانسی، مجروحان تصادفات جادهای یا آسیبدیدگان روستایی و… بهدلیل نبود آمبولانس در زمان طلایی امداد، پیش از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست میدهند. خانوادههایی که مجبور شدهاند با خودروهای شخصی عزیزان نیمهجان خود را به بیمارستان برسانند، بارها تجربه کردهاند که چند دقیقه تأخیر مرگبار، چه تفاوتی در سرنوشت یک انسان ایجاد میکند.
وقتی پای جان انسانها در میان است، تأخیر در تأمین تجهیزات امدادی، موضوعی نیست که بتوان با گزارشهای دورهای و وعدههای بدون پشتوانه آن را توجیه کرد. روند کنونی تأمین آمبولانس برای استان بهصورت قطرهچکانی و با فاصلههای زمانی زیاد بوده که بههیچوجه پاسخگوی نیاز واقعی این منطقه نیست.
ضرورت استفاده از ظرفیت خیرین و ابزارهای قانونی
در چنین شرایطی، نمیتوان انتظار داشت صرفاً بودجههای دولتی پاسخگوی این بحران باشد. راهکارهای مکملی باید فعال شوند تا زمان طلایی نجات جان بیماران از دست نرود. استفاده از ظرفیت خیرین حوزه سلامت، فعالان اقتصادی، نهادهای انقلابی و سازمانهای مردمنهاد، میتواند گامی مؤثر در رفع بخشی از کمبود آمبولانسهای استان باشد.
همچنین، ادارهکل امور مالیاتی هرمزگان و سازمان امور مالیاتی کشور باید از ظرفیتهای قانونی نظیر بند «خ» ماده ۲۰ قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه که امکان نشاندار کردن مصرف مالیات و هزینهکرد مستقیم برای نیازهای اولویتدار را فراهم میکند، برای تأمین آمبولانس استفاده کنند. این ابزار قانونی میتواند بخش مهمی از منابع لازم را از طریق کسر مالیاتی برای تأمین تجهیزات درمانی فراهم آورد.
رفع تبعیض در استفاده از ظرفیت مناطق آزاد
در کنار این موارد، یکی دیگر از درخواستهای بهحق مردم استان هرمزگان، اجازه تردد خودروهای با پلاک مناطق آزاد در سطح استان است. با توجه به مجاورت هرمزگان با منطقه آزاد قشم و کیش و وجود توان وارداتی در این مناطق، امکان واردات خودروهای امدادی از جمله آمبولانس، خودروهای آتشنشانی، تاکسی و اتوبوس و….میتواند تسهیلگر مهمی در رفع کمبودهای حیاتی استان باشد.
در حال حاضر، ممنوعیت تردد خودروهای با پلاک مناطق آزاد در سایر بخشهای استان، نوعی تبعیض ناروا نسبت به سایر استان هایی که مناطق آزاد دارند، محسوب میشود که مانع بهرهمندی استان هرمزگاناز منابع بالقوه و راهکارهای جایگزین در شرایط اضطراری شده است. رفع این محدودیت، نه تنها به افزایش رفاه عمومی کمک میکند، بلکه میتواند بخشی از نیاز فوری استان به خودروهای امدادی را تأمین کند.
زنگ خطر به صدا درآمده است
آنچه امروز در هرمزگان در جریان است، صرفاً یک کمبود لجستیکی نیست؛ بلکه تهدیدی مستقیم برای جان انسانهاست. هر آمبولانسی که امروز وارد ناوگان اورژانس شود، میتواند جان یک انسان را نجات دهد و خانوادهای را از داغ عزیزش دور نگه دارد. با این وصف، ادامه روند کند و تدریجی تأمین آمبولانسها، دیگر توجیهپذیر نیست.
دولت، مجلس، خیرین،صنایع ، نهادهای اجرایی و حتی مردم، باید با همافزایی و مسئولیتپذیری اجتماعی، برای پایان دادن به این بحران گام بردارند. هرمزگان، این استان مظلوم و مرزی، شایسته نگاه ویژه و توجه فوری است؛ پیش از آنکه هزینههای انسانی بیشتری بر مردم تحمیل شود.
۵ آمبولانس
به گزارش روابط عمومی استانداری هرمزگان، در راستای ارتقاء ظرفیتهای عملیاتی اورژانس پیشبیمارستانی و توسعه زیرساختهای لجستیکی حوزه سلامت، با پیگیریهای مدیریتی صورتگرفته در سطح استان و تأمین اعتبار از سوی استاندار هرمزگان، تعداد ۵ دستگاه آمبولانس نو و مجهز طی دوهفته آینده به شهرستانهای مختلف استان تحویل داده خواهد شد.
استاندار هرمزگان با بیان این خبر افزود: از آغاز دولت تاکنون، با همافزایی ظرفیتهای استانی و مشارکت مردمنهاد، حدود ۲۳ دستگاه آمبولانس جدید به ناوگان اورژانس و بیمارستانی استان اضافه شده است؛ این اقدام گام بلندی در جهت توانمندسازی میدانی نظام سلامت و بازسازی زیرساختهایی است که مستقیماً با نجات جان انسانها پیوند دارد.
وی گفت : توقفناپذیری این مسیر، اصل قطعی ماست. با بسیج ظرفیتهای دولتی، جلب مشارکت خیرین و تعامل هدفمند با صنایع مسئولیتپذیر، تا پایان سال آمار آمبولانسهای الحاقی به ۳۰ دستگاه خواهد رسید و امیدواریم بیش از این اعداد و ارقام نیز باشد.
وی با تاکید بر اینکه استان هرمزگان باید برخوردار از زیرساختی باشد که در شأن وسعت جغرافیایی، بافت جمعیتی و موقعیت راهبردی استان باشد، گفت: سلامت، اولویت نخست ماست و دانشگاه علوم پزشکی، بازوی اجرایی این سیاست کلان است. این حرکت با جدیت، دقت و تعهد کامل ادامه خواهد یافت؛ چرا که هیچ امری برتر از نجات جان انسانها نیست.
ثبت دیدگاه