دریانیوز// یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی و اجتماعی در استان هرمزگان، مسأله بیکاری است که سالهاست فشار زیادی بر دوش جوانان و خانوادهها وارد کرده است. در این میان، آموزشهای مهارتی و فنی و حرفهای بهعنوان راهکاری اثربخش برای مقابله با این مشکل، نقش حیاتی ایفا میکنند.
اداره کل آموزش فنی و حرفهای هرمزگان با ارائه دورههای تخصصی و کارآمد، توانسته است تا حد زیادی به بهبود شرایط اشتغال و کارآفرینی در این استان کمک کند. از طریق این دورهها، مردم هرمزگان میتوانند مهارتهای مورد نیاز بازار کار را فراگیرند و بهراحتی وارد بازار کار شوند. این آموزشها نه تنها به افزایش نرخ اشتغال کمک میکند، بلکه در جهت بهبود کیفیت زندگی افراد نیز مؤثر است.
بهویژه در مناطقی که نرخ بیکاری بالاتر است، ارائه آموزشهای مهارتی میتواند فرصتهای شغلی جدید ایجاد کرده و شکاف بین تقاضا و عرضه نیروی کار را کاهش دهد.در گفتگویی با محمد بذرافشان مدیرکل آموزش فنی وحرفهای هرمزگان که قسمت نخست آن در روز یکشنبه در روزنامه «دریا» منتشر شد و قسمت دوم آن امروز منتشر می شود، به بررسی اقدامات و دستاوردهای اخیر اداره کل آموزش فنی و حرفهای هرمزگان پرداخته شده است.
موفقیتهایی همچون کسب رتبههای برتر در مسابقات ملی مهارت، راهاندازی مراکز نوآوری مهارت و همکاری با صنایع استان برای تجهیز و بروزرسانی کارگاههای آموزشی، نمونههایی از این دستاوردها هستند. این گزارش همچنین به مردم هرمزگان نشان میدهد که چگونه میتوانند از خدمات و دورههای آموزشی این اداره استفاده کنند و چه شرایطی برای ثبتنام در این دورهها وجود دارد.
به این ترتیب، این گزارش نهتنها به معرفی خدمات موجود میپردازد، بلکه به اهمیت آموزشهای مهارتی بهعنوان یکی از راهحلهای اساسی در حل مشکل بیکاری در استان تأکید میکند. در این گزارش همراهمان باشید.
دریا: مردم هرمزگان چگونه میتوانند از خدمات و دورههای آموزشی اداره کل استفاده کنند؟ شرایط ثبتنام چیست؟
مردم عزیز استان میتوانند با مراجعه حضوری به مراکز آموزش فنی و حرفه ای در دوره های آموزشی ثبت نام کنند. همچنین از طریق پرتال جامع آموزش فنی و حرفه ای ضمن اطلاع از رشته و دوره های آموزشی، امکان ثبت نام به صورت غیر حضوری هم وجود دارد .
دریا:از موفقیتها یا دستاوردهای اخیر اداره کل فنی و حرفهای هرمزگان برایمان بگویید. مثلاً در مسابقات ملی مهارت یا پروژههای خاص.
– کسب رتبه برتر اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان هرمزگان در بیست و هفتمین جشنواره شهید رجائی به مناسبت هفته دولت در مجموع شاخص های عمومی و اختصاصی در گروه فرهنگی، علمی و آموزشی در بین دستگاه های اجرایی استان.
– کسب رتبه برتر(مقام اول) در میان ادارات کل آموزش فنی و حرفه ای کشور در تحقق برنامه های اجریی در سال ۱۴۰۲٫
– کسب رتبه برتر(مقام اول) در میان ادارات کل آموزش فنی و حرفه ای کشور در تحقق برنامه های اجریی در ۳ ماهه اول ۱۴۰۳٫
– استان پیشرو در تشکیل مجمع خیرین مهارتی.
– کسب ۱ مدال طلا،۲نقره،۳ برنز و ۶ دیپلم افتخار در مسابقات ملی مهارت
– کسب ۱ مدال نقره در مسابقات بین المللی مهارت های دیجیتال روسیه.
– تدوین ۸ سند حرفه آموزشی بر اساس چهارچوب صلاحیت حرفه ای ملی.
– آموزش نیروهای بومی مورد نیاز طرح ها و پروژه های نفتی و گازی استان.
– پیشرو در اجرای طرح تابستانه مهارت.
– راه اندازی کانون انجمن های صنفی آموزشگاه های آزاد استان.
– استان پیشرو در تشکیل مجمع خیرین مهارتی
– تصویب طرح پژوهشی پیشنهادی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای هرمزگان در شورای برنامه ریزی و توسعه استان .
– راه اندازی کارگاه آموزش مهارت بنیان در بندرعباس.
– پیشرو در اجرای طرح کاربینی مربیان.
– ۲۲۵ درصد رشد صدور و تمدید مجوز مرکز کارآموزی جوارکارگاهی .
– ۳۴۵ درصد رشد صدور مجوز واحدهای پذیرنده مهارت آموزی در محیط کار واقعی.
– مولدسازی فضاهای مازاد و راکد.
– جذب درآمد حاصل از اجاره اماکن مازاد در راستای مولد سازی.
– احداث و تجهیز سالن انتظار واحد سنجش اداره کل در راستای مطالبات مردمی و به منظور رفاه حال متقاضیان شرکت در آزمون.
– نصب و راه اندازی آسانسور اداره کل.
– برپایی ۱۰۵ مورد میز خدمت منظور رفع مشکلات مردم به صورت حضوری.
– احداث و تکمیل مرکز سنجش مهارت شهرستان بندرعباس.
– بهسازی فضاهای اداری ساختمان اداره کل در راستای تکریم ارباب رجوع.
– ایجاد مراکز مدیریت مهارت آموزی در پادگان ها.
– راه اندازی مرکز نوآوری مهارت.
– برگزاری ۹ نشست خبری با اصحاب رسانه با هدف فرهنگ سازی آموزش های مهارتی.
– امضای تفاهم نامه همکاری با منطقه آزاد کیش.
– پرداخت تسهیلات به آموزشگاه های آزاد و دارندگان گواهینامه فنی و حرفه ای.
– واگذاری کارگاه ها به بخش خصوصی با تعهد آموزش رایگان در راستای مسئولیت های اجتماعی (شرکت پالایش نفت آفتاب-مرکز بشاگرد-مرکز درپهن-…).
– رایزنی با صنایع بزرگ استان ( پالایشگاه نفت بندرعباس – نفت لاوان) در راستای بروزرسانی کارگاه های آموزشی.
– برگزاری همایش بزرگ مهارت و پیشرفت در سال ۱۴۰۲ و همایش بزرگ شکوه مهارت و نوآوری در سال ۱۴۰۳ با حضور مسئولین ارشد استانی و ۳۰۰ آموزشگاه آزاد.
– توسعه آموزش مهارتهای آینده و فناوریهای پیشرفته از طریق راه اندازی کارگاه تخصصی (هوش مصنوعی).
– تصویب احداث ۳ مرکز از محل مولدسازی دارایی ها به ارزش ریالی ۱۲۰۰ میلیارد ریال.
– اخذ ۳ قطعه زمین ، جهت احداث پروژه مراکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستانهای سیریک ، بستک و بندرخمیر.
– تشکیل کارگروه توسعه مهارت.
– برگزاری مسابقات مهارت کارکنان وظیفه نیروهایمسلح ، زندانیان … .
– برنامه ریزی و اجرای آموزش های مهارتی به ساکنین سکونتگاه های غیر رسمی ،کودکان کار و خیابانی و خانواده های ایشان (موضوع تفاهم نامه فی مابین وزارت کشور و سازمان آموزش فنی وحرفه ای ).
– افتتاح اولین مرکز آزمونهای آنلاین در جزیره کیش.
دریا.آیا برنامهای برای برگزاری رویدادهای آموزشی یا رقابتی مثل مسابقات مهارت در سال ۱۴۰۴ دارید؟
برگزاری مسابقات مهارت آزاد،برگزاری مسابقات مهارت کارکنان نیروهای مسلح، برگزاری مسابقات مهارت زندانیان و برگزاری همایش ۶ مرداد( مهارت و پیشرفت) را در برنامه داریم.
چشم انداز ۵سال آینده
دریا.چشمانداز شما برای آموزش فنی و حرفهای در هرمزگان طی پنج سال آینده چیست؟
توسعه زیرساخت های آموزشی در بندر خمیر ، سیریک و بستک جهت خدمت رسانی به طیف گسترده تری از مردم استان به ویژه در مناطق کمتر برخوردار، گسترش همکاری و تعاملات با صنايع مستقر در استان با هدف تجهیز و بروزرسانی کارگاه ها در راستای بهبود کیفیت آموزش ها و تامین و تربیت نیروی کار مورد نیاز صنایع استان، ایجاد قطب های مهارتی تخصصی در هر شهرستان با توجه به ظرفیت های هر منطقه بر اساس آمایش سرزمین، راه اندازی مرکز خواهران ،راه اندازی مرکز آموزش فنی و حرفهای غرب شهرستان بندرعباس با توجه به نیاز صنایع غرب بندرعباس و محلات حاشیه نشین به آموزش های مهارتی، راه اندازی مرکز تخصصی hse با توجه به نیاز استان، توسعه و تجهیز مراکز سنجش و صلاحیت حرفهای در سطح استان، راه اندازی مرکز مهارت های پیشرفته با هدف تربیت نیروی ماهر در حوزه اقتصاد دیجیتال، توسعه زیرساختهای خود اشتغالی کارآموزان.
اولین مرکز آموزش فنی وحرفهای مهارت های پیشرفته و نوین در بندرعباس
دریا:با توجه به پیشرفت تکنولوژی (مثل هوش مصنوعی و اتوماسیون)، چگونه آموزشها را بهروز نگه میدارید؟
با توجه به نیاز استان و پیشرفت فناوری ، اولین مرکز آموزش فنی وحرفهای مهارت های پیشرفته و نوین در بندرعباس با کارگاه های آموزشی از جمله هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، امنیت سایبری و … در هفته ملی مهارت
راه اندازی خواهدشد.
آموزش های دریاپایه
دریا: باتوجه به تاکید مقام معظمرهبری در خصوص اقتصاد دریامحور و دریاپایه ، چه میزان از آموزش های تان در این حوزه است و چه برنامه هایی در آینده در این بخش دارید؟
در حال حاضر بخشی از آموزش های مربوط به حوزه دریا پایه در مراکز جاسک و بندرلنگه انجام میشود که با توجه به فراخوان فرصتهای سرمایهگذاری فنی وحرفهای استان در سال ۱۴۰۴ و مشارکت شرکت پالایش نفت لاوان و امضای تفاهمنامه همکاری و عقد قرارداد ، مرکز آموزش فنی وحرفه ای بندر لنگه به عنوان قطب مهارتی آموزش های دریاپایه تجهیز و بروز رسانی خواهد شد.
آموزش سربازان
دریا: وضعیت و میزان آموزش های تان برای سربازان چگونه است و بیشتر چه رشته هایی آموزش داده می شود؟ آیا تمام سربازان در استان در سپاه،ارتش و نیروی انتظامی و…. از آموزش های فنی و حرفه ای بهره مند می شوند ؟ کسانی که از این آموزش ها بهره مند می شوند، به چه توانمندی هایی دست می یابند و چه امتیازاتی را کسب می کنند ؟
با توجه به استقرار منطقه یکم فرماندهی نیروهای مسلح در استان هرمزگان، بخش اعظمی از آموزش های مهارتی به سربازان اختصاص دارد که در سال ۱۴۰۳ بالغ بر یک میلیون و ششصد هزار نفر ساعت و هفده هزار نفر دوره از سربازان در تمام یگان های نظامی و انتظامی(سپاه ،ارتش ،نیروی انتظامی، مرزبانی ،دریابانی و …) از آموزش های فنی وحرفهای در رشته های مختلف علی الخصوص رشته های مورد نیاز طرح های توسعه استان بهره بردند که این افراد پس از کسب مهارت و دریافت گواهینامه امکان دریافت تسهیلات جهت راه اندازی کسب و کار خود را دارند و همچنین با توجه به مهارت فرا گرفته میتوانند در صنايع مستقر در استان به کار گرفته شوند .
دریا:چه برنامههایی برای توسعه مهارتهای مرتبط با مشاغل بومی و صنایع کلیدی هرمزگان (مثل دریانوردی، گردشگری و پتروشیمی) دارید؟
یکی از برنامه های سال ۱۴۰۴ اداره کل آموزش فنی وحرفهای هرمزگان که در فراخوان فرصتهای سرمایهگذاری سال ۱۴۰۴ وجود دارد، تجهیز و بروز رسانی مرکز آموزش فنی و حرفهای شهرستان پارسیان به عنوان قطب مهارتی آموزش های حوزه نفت،گاز و پتروشیمی است و همچنین تجهیز و بروز رسانی مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستان قشم به عنوان قطب مهارتی آموزش های گردشگری است که انشاالله با استفاده از ظرفیت کنسرسیوم مهارت استان این برنامه ها عملیاتی گردد.
دریا: در ساختمان اداره کل آموزش فنیوحرفهای هرمزگان هم تغییراتی ایجاد شده وبخشی هایی اضافه شده است. مرکز سنجش و سالن انتظار و... هم راه اندازی شده است که اقدامی اثرگذار در راستای افزایش رضایت قشر هدف می باشد. در این زمینه توضیح دهید.
در راستای مطالبه مردم و رفاه حال متقاضیان مهارت آموزی و سهولت دسترسی به بخشهای مختلف اداری اقدامات ذیل در اداره کل آموزش
فنی و حرفه ای هرمزگان انجام گرفت :
نصب و راه اندازی آسانسور اداره کل .
احداث سالن انتظار مرکز سنجش .
احداث و تکمیل مرکز سنجش مهارت .
بهسازی و راه اندازی سالن کنفرانس اداره کل.
بهسازی فضاهای اداری ساختمان اداره کل در راستای تکریم ارباب رجوع.
بهسازی و راه اندازی سالن ویژه آزمون های کتبی.
ثبت دیدگاه